fbpx

Odakle krenuti sa planiranjem zasada, čak i ako ste u fazi razmisljanja i dvoumnjenja. Sta je važno znati pre ulaska u proizvodnju, pokušaću da dam odgovor na ta pitanja u ovom tesktu.

Nakon početne zaineresovanosti, nove proizvodjace koji planiraju da podignu zasad muče mnoga pitanja… Kako pripremiti zemljiste, kako napraviti adekvatan sistem za navodnjavanje u skladu sa postojećim resursima. Šta je bitno kod ishrane, zaštite? Radna snaga, plasman, sadnja jagoda, izbor sortimenta i sadnica? Sva ova pitanja se potražuju po raznim sajtovima na internetu, i mnogih polu-informacija raznih manje ili vise iskusnih proizvodjaca. I sam, sam se nalazio u takvim situacijama. Nazalost tada nije bilo dovoljno iskrenih i pouzdanih infomacija, vec sam, sam, mnogo godina eksperimentisao sa svim segmentima proizvodnje da bih dosao do zakljucaka. Zelim to da podelim sa Vama! Pa da počnemo!

Zemljiste i voda – obavezni resursi za proizvodnju jagoda

Zemljiste i mogucnost navodnjavanje, je polazna osnova za početak proizvodnje. Što se tice povrsine, prosecna porodica moze bez vecih napora da odrzava i vecinu roda obere samostalno na povrsini od 50 ari. Mnogi ljudi se plaše proizvodnje jagoda, zbog nacina gajenja nisko na zemlji. Medjutim, osim dva plevljenja trave oko mlade biljke u prvoj godini do berbe nema nikakvih rodova koji izistkuju takav položaj.

Zemljiste u pogledu strukture, sto se proizvodnje jagoda tiče nije od presudnog značaja, Jer uspeva na svim tipovima zemljista. Naravno, pogoduje joj “laksa” struktura zemlje, sa manjim procentom gline, a vecim humusa. Sto se hemijskog sastava tice, obavezna je analiza zemlje, kako bi se utvrdila pH vrednost, procenat humusa i stanje mikroelemenata. U skladu sa time se planira osnovno djubrenje, i kasniJa ishrana koja se obavlja putem fertigacije (navodnjavanjem).

Voda u pogledu dostupnosti i kolicine je takodje vazan faktor. Potrebno je utvrditi kolicinu vode koja je na raspolaganju ako je rec o akumulacijama i plicim bunarima. Kada se radi o plicim bunarima najcesce dolazi do iscrpljivanja sve kolicine, koja se kroz odredjeni period nakon prestanka navodnjavanja vrati na pocetni nivo. Kod takvih bunara obavezna je analiza vode, a pozemlja je i kod svih drugih izvora za navodnjavanje. O znacaju vode, i uticaju na same kulture mozete detaljnije procitati ovde.

U skladu sa dubinom bunara (akumulacije ili dr.), i ostalim resursima kao sto je dostupnost elektricne energije ili ne, površinom, planira se i odabir pumpi za navodnjavanje i projektuje sistem. Ukoliko vam je potrebna pomoc oko resavanja ovih pitanja, mozete me kontaktirati na 0655386482 i ja u pokusati da vam pomogem. Prilikom projektovanja sistema, treba imati uvid u kvalitet vode (analizu), i u skladu sa izborom sistema isplanirati i sistem za pustanje prihrane i zastite za jagodu.

Poslovi koji ocekuju proizvodjace oko odrzavanja jagoda do berbe

Početak poslova odnosi se na uzimanje uzoraka vode i zemlje, priremu zemjista i postavku sistema za navodnjavanje do parcele. Vise o ovim poslovima i ostalim koracima koji su vazni i odlučuju krajnji rezultat u proizvodnji moze procitati ovde.

Skica koja se odnosi na postupak uzimanja uzorka za analizu zemlje
Skica koja se odnosi na postupak uzimanja uzorka za analizu zemlje

Nakon pripreme u odredjenom periodu pred planiranu sadnju, vrši se postavka bankova za jagoda, polaganje folije i sistema kap po kap. Jako je vazno zbog sprovodjenja ovog posla adekvatno pripremiti zemljiste (na minimum 20 cm zemljište treba biti skroz usitnjeno). Posle toga, postavlja se glavni vod u zavisnosti od duzine njive i vise njih… Svaki red jagoda (banak) na pocetku, na glavnom vodu stavlja se ventil (slavinica) koja se spaja sa trakom za kap po kap. Glavno vod se spaja sa dovodnim crevom koje smo pripremili vec ranije.

Pocinjemo sa navodnjavanjem najmanje dva-tri dana pre sadnje jagoda. Navodnjava se celokupna parcela i vrsi kontola traka da li je sve u redu i da li je voda stigla do svih krajeva u adekvatnom pritisku. Kada se bankovi lepo natope, prekida se navodnjavanje minimum 12 sati pre sadnje, ako zemlja dugo zadrzava vlagu onda i 24h pre sadnje.

Jagoda se nakon sedam dana od sadnje prvi put tretira preko lista, i hrani kroz kpk.

Mesec dana nakon sadnje (ukoliko je prijem sadnica bio na visokom nivou 98-99%) vrši se čupanje trave koja se pojavljuje oko mlade biljke. Za to je potrebno od 15 do 20 radnika po hektaru, ili dnevnica.

Do kraja vegetacije jagodu hranimo na 15 dana, i prskamo jednom mesecno. Tokom jeseni treba jednom resiti travu u medjuredima, herbicidom ili kosenjem.

Detaljni poslovi na prolece, svi troškovi i ostvaren prihod kroz prinos, o svemu tome mozete procitati detaljno u ovom tekstu.

Odabir sortimenta, sadnica, i sadnja, odlucujuci faktori prilikom pokretanja proizvodnje jagoda

Odabir sortimenta.

Odabir sortimenta je jedna od najvažnijih faktora. Kvaltetni plodovi koji imaju lep izgled, sjaj, cvrstocu, miris u ukus sigurno nece imati problem da se plasiraju po maksimalnim cenama. Licno ja, nikada ne bih gajio drugacije sorte, i tokom godina odabrao sam sortimente koji imaju sve nabrojane karakteristike. Veoma je vazno raspitati se kako su se odredjene sorte pokazale na nasem podnevlju. Ako planirate da gajite jagodu u plastenicima, bitno je da odaberete ranu sortu ali ne po cenu da ona bude nekvalitetna (mada je u ranoj proizvodnji mnogo lakse prodati nekvalitetniju jagodu) ali to nije cilj ozbiljne proizvodnje. Vise o tome mozete citati ovde.

Jagoda u komercijalnom pakovanju
Jagoda u komercijalnom pakovanju

Odabir sadnica

Sto tice sadnica, za letnju sadnju samo sadnice u visokoj klasi ili kvalitetne kontejnerske sadnice dolaze u obzir. Jer prostora za greske nema. Ako se okasni sa sadnjom ili sadni nekvalitetan sadni materijal gubitak prinosa na prolece moze da ide i do 70%. Kontejnerske sadnice su najbolje adaptirane na uslove i visoke temperature. Vec su oformljene, i u lisnoj masi i u korenu koji je aktivan, pa je prijem tih sadnica ubedljivo najbolji i najsigurniji.

Kontejnerske sadnice jagode
Kontejnerske sadnice jagode

Sadnja

Na sam čin sadnje, treba obratiti pažnju. Jer koliko god sadnica bila kvalitetna, sadnja na neadekvatan način (duboko, plitko, krivljenje korenovog sistema itd…) dovešće do susenja biljke. Ako su svi radnici bez iskustva, postoji ozbiljan rizik da se upropaste biljke. Zato to treba poveriti iskusnim i proverenim ljudima. Stojimo vam na raspolaganju oko resavanja svim problema oko proizvodnje, pa ako imate neke nedumice, budite slobodni da nas kontaktirate.

Sadnja jagoda, pravilna i nepravilna
Sadnja jagoda

Planiranje plasmana jagoda se vrši PRE sadnja jagoda

Obabir sortimenta zavisi i od planiranog budućeg plasmana. Da li planirate da gajite jagodu u plastenicima, ili na otvorenom polju za konzum ili industriju, od tih izbora zavisi i odabir sorti. Desavanja na tržištu su promenljiva, kao i u svakoj grani privrede. Treba pratiti koja su tržišna kretanja, u kom pravcu će ići plasman u budućnosti i u skladu sa svojim resursima obezbediti plasman. Ako je vaš zasad relativno mali, (u Srbiji ne postoje ogromni zasadi od 10+ ha) onda je bitno udružiti se, ili organizovati ako ostoji mogucnost samostalnu prodaju, ili preko posrednika.

Mogućnosti za plasman jagoda u Srbiji:

  • Domaće tržište (lokalna prodaja) i pijace/kvantaši
  • Industrija,
  • Lična prodaja pored prometnih saobracajnica ispred kuće ili na pijacama,
  • Prodaja izvoznicima i hladnjačama,
  • I na kraju budućnost plasmana robe i za domaće i stana tržišta: prodaja marketima i velikim trgovinskim lancima. Težiti da svoju proizvodnju sertifikujete i standardizujete.

Zaštita i ishrana jagoda

Na kraju, ali ne i najmanje važno, održavanje jagoda i primena agrotehničkih mera. U tom segmentu od izuzetne je važnosti pronaći stručno i iskusno lice, koje ima velikog iskustva u proizvodnji. Da bi stalnom saradnjom i praćenjem zasad se hranio i štitio u optimalnom nivou, što na kraju rezultuje visokim prinosima.

Zaključak

Nadam se da vam je sada proizvodnja jagoda malo bliza i jasnija. Ne treba bežati od odgovornosti i uplaštiti se izazova. Proizvodnja jagoda donosi visoku sigurnost, ostvaruje prinos već nakon osam meseci kada se svaki uloženi dinar vraća. Ali ta sigurnost postoji samo ako se radi kvalitetno i sa pouzdanim saradnicima, iskrenm prijateljima i uz dobre savete.

Tu smo da pomognemo i možda saradjujemo? Ako vas ova proizvodnja privlači, a ne možete da date odgovore na sva ova pitanja koje smo delimično razradili, budite slobodni da nam se javite. Svako dobro!