fbpx

Druga polovina septembara i prva polovina oktobra oktobar je NAJVAZNIJI PERIOD U PROIZVODNJI JAGODA KOJI DEFINIŠE PRINOS JAGODA. Ova konstantacije je za mnoge iznenađujuća, ali u ovom tekstu objasniću zašto je to tako.

Jedini način da se u drugoj godini roda ostavari visok prinos jagoda jeste apsolutna nega nad zasadom i primena svih potrebnih mera u cilju održavanja dobrog zdravstvenog stanja nad zasadom kao i pružanjem dovoljne količine vlage i hrane. Prinos jagoda u prvoj godini kao što sam već i u dosta tekstova pisao o tome LINK, zavisi od termina sadnje, kvaliteta sadnog materijala, pripreme zemljišta i kasnije pružene nege.

Zašto je u ovom periodu izuzetno važno da se zasadu pruži adekvatna nega?

Dolaskom proleća i kretanjem vegetacije većina proizvođača maksimalno posvećuje pažnju nad zasadom. Kreće se sa uklanjanjem starog lista, navodnjavanjem i kod mnogih preobilnim djubrenjem. To je sve u redu pod uslovom da zasad nosi adekvatan tj visok rodni potencijal, kroz sam broj korenovih vratova dobre debljine i zdravog preseka, ali i brojem cvetnih grana koje će izbaciti kada za to dođe vreme.

Tokom druge polovine septembra i prve polovine oktobra dešava se formiranje cvetnih pupoljaka kod jagode tj diferenciranje rodnog potencijala za sledeću sezonu od toga zavisi prinos jagoda. Formiranje cvetnih pupuljaka se u ovom periodu dešava kao i kod svog drugog voća. Kod jednorodnih sorti – majskih, skraćivanjem dužine dana na 11-13 sati i padom prosečnih temperatura biljka kreće sa pripremom za sledeću sezonu. Iz tog razloga se sve jednorodne sorte zovu i sorte “kratkog dana”. Postoje i sorte “dugog dana” remontante tj stalnorađajuće sorte za čiju pripremu cvetnih pupuljaka nije potrebno ostvarivanje takvih uslova, već one mogu da se prirpemaju tokom cele vegetacije u skladu sa drugim uslovima.

Sorte koje ranije sazrevaju u proleće prve i kreću sa pripremom.

Prinos jagoda zavisi od sledećih aktivnosti

Prilikom razvijanja cvetnih pupoljaka jagoda, odnosno na obilnost i broj cvetnih pupuljaka koje će jagoda uspeti da razvije zavisi u kakvom je stanju jagoda u tom trenutku kao i to kakvu agrotehniku ćemo primeniti. Svedoci smo da ljudi nakon berbe jako malo posvećuju pažnje zasadima nakon branja, pa se kod mnogih može čuti kako se jagoda isplati gajiti samo tokom jedne sezone što je velika greška. Činjenica je da ukoliko se pruži adekvatna nega, primeni prava zaštita, putem sistema za zaštitu korena ali i folijarno (uklone štetni insekti i patogeni) primeni prava količina hranjivih makro i mikro elemenata, prinos jagoda u drugoj godini bude veći nego u prvoj, sa dobrim kvalitetom (u zavisnosti ponovo od pružene agrotehnike) ali sa svakako velikim rodnim potencijalom.

Tekst o isplativosti i kalkulacija svih troškova i prihoda ostavrenih u proizvodnji kliknite na LINK.

Konktetno nad mojim zasadima je urađeno kompletno uklanjanja stolona, jagoda je u ovom periodu sa kvalitetnom zdravom i jakom lisnom masom (šišanje je uradjeno 20ak dana posle berbe). Primenjena je zaštita od truleži korenog vrata, pušten je u jednom navratu insekticid protiv crva u krenu, u drugom posebno nematocid protiv nematoda. Takodje što se hrane tiče u jednom navratu je pušteno djubrivo sa mikrobiloškim djubrivom kao stimulatorom prirodne odbrane i povećavanje brojnosti korisnih mikroorganizama u zemlji, i mikroelementi. U prvoj polovini oktobra bice primenjeno još jedno djubrenje. Preko lista jagoda je tretirana protiv štetnih insekata, i protiv patogena, uz dodatak mikroelemenata.

Na diferenciranje roda najviše ima uticaja fosfor kao makro element. Treba izbegavati upotrebu azota u ovom periodu jer se pokazalo da on utiče na odlaganje samog procesa, što zbog lošijih kasnije vremenskih uslova može biti greška. Zbog ekstremne suše kao što smo i imali ove sezone treba vratiti prvo zemljištu u zoni krenog sistema adekvatnu vlagu da bi se i celokupna primena agrotehnike pokazala kao uspešna.

Svim jagodarima želim puno sreće u ovom periodu i ovaj tekst sam napisao sa ciljem podizanja svesti o važnosti perioda u kome se nalazimo, jer još uvek nije kasno da se posveti pažnja nad zasadima. Ukoliko je nekome potrebna pomoć bilo koje vrste, bavimo se savetodavnim uslugama profesionalnog vođenja zasada, pa nas možete kontaktirati. 0655386482 GROW BERRIES