fbpx

Pozdrav svim čitaocima! U ovom tekstu predstaviću sve načine za zaštitu zasada, prvenstveno jagoda, ali neki od načina je moguće primeniti i kod svih gajenih kultura voća i povrća. Zastita od mraza, kako se odbraniti od negativnog delovanja niskih temperatura u aprilu, kada biljke krenu da luče svoje sokove i počnu da cvetaju? Govoriću samo o onim načinima sa kojima imam barem petogodišnje iskustvo u implementiranju i korišćenju. Daj Bože da nam ne trebaju, ali poslednje godine a pogotovo ova 2021-a je pokazala da je itekako neophodno sačuvati svoja ulaganja i trud.

Ove sezone, za mene nezapamćen početak sezone, niske tempereture 10 do 15 stepeni ispod proseka za ovo doba godine, jedan od najhladnijih aprila u skorijoj istoriji. Biljke su tokom velikog dela aprila bile izložene negativnom uticaju temperaturnih oscilacija, kao i niskim temperaturama kada im obično nije vreme. Slaba zima – loše proleće, jer kako kažu naši stari, mraz nikada nije bio stariji od snega. Imali smo prilika da se uverimo 07.04. kada je pala veća količina vlažnog snega u skoro čitavoj Srbiji. Sneg sam po sebi ne nosi toliku štetu za razliku od mrazeva, koji uništavaju rod, u zavisnosti od stepena cvetanja, koje je u tom trenutku.

Pa da počnemo da predstavljamo rešenja.

Zaštita od mraza, prvo rešenje – postavka agril folije (kod kultura gde je moguća implementacija)

Ovo je prvo rešenje o kome ću govoriti. Ne zato što je najbolje, već zato što je najrasprostranjenije, i investiciono najpovoljnije. Agril folija propušta vazduh, sunčeve zrake, prozračna je ali čuva toplotu ispod nje. Mnogo je tanka i laka tako da nema oštećenja na gajenim biljka u smislu opterećenja i loma. Pozitivni efekti agrila su ti da ukoliko je agril suv, štiti kulturu ispod sebe do -3 efikasno, a sve ispod toga je upitno i zavisi od dosta faktora. Problemi kod agrila su sledeći: Ako je reč o otvorenom polju, u mnogim situacija popodne padne kiša i začepi agril po biljkama, a noću se vreme izvredi i pred zoru imamo mraz i ledjenje agrila. Tada nastaju štete skoro iste kao i da ga nema. Još jedan problem je manipulacija agrilom. U praksi se dešavaju situacije da je noću moguć mraz i mora se popodne postaviti agril, dok sutra ogreje sunce i agril moramo skloniti sa biljaka, a uveče ponovo vratiti. To je veliki i mukotrpan posao, zavisno od površine. Na par hektara skoro nemoguće. Dobra stvar je za menje površine, i za zasade koji nemaju veliku količinu vode za nek druga rešenja o kojima ću pisati. Okvirno ulaganje u sam agril za 1 ha (10.000m2) je od 1200-1400e. Što i nije tako velika cifra s’ obzirom da kod takvih mrazeva obično uspešno odbrani zasade.

Postavka agrila u zasadu jagoda na otvorenom polju.

Zastita od mraza, drugo rešenje – antifrost sistem orošavanje

Zaštita od mraza orošavanjem, ili tkz. antifrost sistemom, je najefikasniji način zaštite od ove nepogode. Danas nije više ni tako skup sistem kakav je ranije bio. Sistem se sastoji od postavljenih glavnih i kapilarnih vodova, po parceli na propisanom odstojanju, i rasprskivača koji prilikom orošavanja, kvase celokupnu površinu. To je jako važno da se celokupno površina orošava konstatno. Nemoguće je vučnim atomizerima ili raznim improvizacijama odbraniti zasade od jačeg mraza. Napajanje sistema vodom se vrši pre samog početka mraza na oko 2-3 stepena u plusu, a sistem se gasi kada se svaki stvoreni led (gde je uvek pozitivna teperatura) ne otopi. Ovaj sistem u praksi odbradio je zasad jagoda na temperaturi od -8.

Uslužno postavljen antifrost sistem u okolini Smedereva.
Nakon dejstva sistemu za odbranu od mraza. Uspešno odbranjen rod.

Za ovakav sistem potrebna je pumpa visokog pritiska i dovoljna količina vode. Potrošnja vode kod ovakvih sistema je izmedju 15 i 20m3 vode/sat po hektaru. Imam petetogodišnje isksutvo u postavci ovakvih sistema, projektovanju u skladu sa resursima i postavkom. Tako da ako vas interesuje možete se javiti na kontakt telefon 0655386482. Ili putem e-mail-a proizvodnjajagoda@gmail.com. Radimo uslužnu postavku sistema, u zavisnosti od gajene kulture i adekvatni sistem. Cena antiforst sistema kod jagoda npr, celokupna investicija malo prelazi cenu osiguranja od mraza za jednu sezonu. I to bez povraćaja od 50% na koje imamo pravo. Sistem ima upotrebnu trajnost od minimum 10 godina uz adekvatno čuvanje i održavanje. Pogledajte još koje proizvode i usluge imamo u ponudi, klikom na ovaj link OVDE.

Izgled voćnjaka prilikom dejstva antiforst sistema.

Paljenje raznih stvari oko i ispod voćki mislim da je u 90% slučajeva neefikasno. Moguća je efikasnost u slučajevima kada nema vetra a obod parcela je okružen šumom, pa se dim spusti oko zasada što podigne temperaturu vazduha za 1-2 stepena.

Svakako postoji opcija od osiguranja od mraza, što u slučaju da nemate dovoljno vode mislim da je u redu kao opcija. Premija osiguranja, za ovaj rizik je jako visoka, tako da mislim da je svakako mnogo rentabilnija opcija uvesti antifrost sistem kao jednokratnu investiciju, koja služi dugi niz godina, a može se i korsititi za regulaciju mikroklime i preko leta, kada su visoke temperature. Ako vas interesuje ova tema možete prekomentarisati, pisati na mail ili me pozvati telefonom da porazgovaramo o tome.