fbpx

Uklanjanje starog lista kod jagoda, ili ciscenje jagoda, je prvi posao u prolecnom delu sezone. Ovaj posao je od izuzetnog značaja za dalji nesmetani razvoj jagode. Obavezno je sprovoditi ga, kao i sve poslove zbog brze vegetacije kod jagode, blagovremeno.

Kada početi sa prolecnim ciscenjem jagode od starog lista, iliti rezidbom.

Ovaj posao se radi najcesce u prvoj polovini marta. Sa dolaskom prvih lepih dana i stabilnijih temperatura pristupa se uklanjanjaju lišća. Kada nema najava za jake mrazeve i niske temperature ispod -4, -5, može se ukloniti list. List ipak štiti jagodu od izmrzavanja zato treba voditi računa o prognozi.

Nakon šišanja obavezno je u roku od 24h isprskati ošišane biljke tkz “plavim” prskanjem, iliti bakrom. Od preparata za tu svhu najčešće se koristi Funguran, Nordox ili Everest. Može se kombinovati sa mineralnim uljem kako bi se smanjila brojnost prezimelih insekata.

Takodje je vazno izbaciti stari list koji je ošišan, i ukloniti ga sa parcele. Na taj način se smanjuje zaraza u zasadu i brojnost štetnih ineskata.

Sisanje jagode, ošišana sadnica

Kako se sprovodi ciscenje jagoda?

Šišanje se radi čistim, dezinfikovanim alatom. Najčešće nožem ili makazama, neki koriste i prilagođene alatke kao što je srp, ili razne četke koje se montiraju na trimere. Najbolje je to odraditi ručno, nožem, vodeći računa o sistemu za navodnjavanje. Skida se celokupna stara lisna masa, ostaju samo bokuri sa mladim izdancima.

Video u kome se detaljno objašnjava šišanje jagoda i razbokuravanje.

Razbokuravanje jagoda

Kod bujnih sorti dolazi do pojave prevelikog broja glava ili bokura, naročito u drugoj godini. Tada je neophodno odstraniti višak bokura i dovesti do optimalnog broja. Optimalni broj bokura je 3-4 najjača (snaga se ogleda u njihovoj debljini). Ova operacija se sprovodi tako što se seku ili zalamaju bokuri, najčešće iz sredine (ako je tako moguće u zavisnosti od biljke).

Ukoliko se ne odstrane bokuri a ima ih preko 4, sama biljka ne može da iznese toliki broj plodova u odgovarajućem kvalitetu. Plodovi biće sitniji.

Sotiment koji nije bujan (npr dzoli, kleri, kvin eliza, aprika) nema višak bokura. Manje bujne sorte po pravilu imaju mnogo lepši i kvalitetniji plod.

Detaljno je prikazano u video kako se ova radnja sprovodi pa ako Vas to interesuje pogledajte. Ili nazovite nas pa ćemo se potruditi da vam objasnimo.