fbpx

Pozdrav svim čitaocima!

Letnja ili prolećna sadnja dilema je mnogih proizvođača. Ono što ću na početku reći je da ne postoji nešto superiorno bolje od druge opcije. Svaka solucija, ima svoje prednosti i mane. Tako da potrudiću se da u ovom tekstu predstavim rezultate prolećne sadnje iz mog ugla. Prolecna sadnja jagoda se odvija tokom marta i aprila. Medjutim kao i u svakom poslu treba osmisliti svoju strategiju tj šta želimo da postignemo. U skladu sa ciljem izvrštiti pripreme i sprovesti sadnju. 

Prolecna sadnja jagoda, PREDNOSTI.

Prednost prolećne sadnje je dobijanje manjeg prinosa već nakon dva meseca od sadnje, ali i sigurnost za prvi već rod naredne godine, jer tokom leta postoje određene opasnosti koje su najčešće izvor kašnjenja samog proizvođača pre svega oko pripreme zemlje. No o tome ću pisati u nekom drugom članku, jer sada to nije tema. Zato sadnjom u martu, jagoda ima puno prostora i vremena da se maksimalno razvije (cela godina) za maj sledeće sezone kada očekujemo maksimalni prinos. 

Banak prekriven malč folijom sa mladim zelenim biljkama jagoda
Prolecna sadnja jagoda – biljke nakon sadnje

Nedostaci prolecne sadnje

Sadnja u prolece jagoda nosi i odredjene “nedostatke” koji se odnose na duži period održavanja zasada tokom godine u odnosu na letnju sadnju koja se odvija u avgustu. Zbog toga se veći broj proizvođača koji podižu plantaže odlučuju za letnju sadnju. Kao što sam rekao sve ima svoje prednosti ali i moguće rizike. Prolećna sadnja je svakako sigurniji vid sadnje u smislu da se maksimalni rezultat ne dovodi u pitanje. Ali nosi sa sobom i određene troškove. Tako da ekonomski gledano i jedna i druga sadnja donosi u prvoj godini berbe sličan rezultat tj prihod. 

Održavanje zasada tokom cele godine nakon prolećne sadnje

Održavanje se odnosi na praćenje vlažnosti zemljišta tj redovno navodnjavanje prema potrebama. Kako znati kada navodnjavati? Jednostavni način je da uzmete mali deo zemlje pored biljke, jednu grudvicu i da počnete da je valjate u rukama. Ako se od grudvice pravi “glista” tj razduzuje se zemlja vlažnost je u redu. U koliko se zemlja troši – nema vlage. To je jednostavan način i praktičan. Postoje i određeni merači vlage koji se zovu tenziometri. Kako pripremiti zemljsite pročitajte ovde.

Što se tiče odabira sadnog materijala, sadnice trebaju biti dobro oformljene i zdrave. Obratiti pažnju i na adekvatan sortiment. U proleće je važno posaditi zdrav sadni materijal, i lepo razvijen (kao i u bilo kojoj sadnju). Svakako biljka ima dosta vremena (više od jedne godine) da se lepo razvije za pun rod.

Sadnice jagode - lepo razvijene
Lepo razvijene sadnice jagoda, koje mi sadimo. Najbolje za prolecna sadnja jagoda

Nakon berbe

Ta prva prolecna berba traje tokom maja, a ankon toga važno je jagodu tokom godine adekvatno negovati. Nega se odnosi na čišćenje korova oko mlade biljke (dok ona ne ojača i popuni rupu u foliji). Takodje održavati medjuredni prostor.

Primenjivati zaštitu nad biljkama da bi ostala zdrava ili raditi uz pomoć mikrobioloških preparata na imunitetu biljke (ako je ekološka proizvodnja u pitanju). Svakako je cilj zdrav plod bez mnogo pesticida, ali oni su na žalost neophodni ali voditi računa da budu u propisanim dozama sa ispoštovanim karancama. Jagoda se štiti kako nadzemno (lišće i bokur) tako i podzemno (korenov sistem). Obratiti pažnju i na jedno i drugo, jer najčešći uzrok sušenja biljaka su bolesti korenovog sistema koji se i najčešće zanemaruju.

Prinos se ostvaruje ubrzo nakon sadnje, koji je najčešće oko 150g po biljci. Treba biti realan u pogledu prinosa kod biljaka koje su sađene pre dva meseca. Jer se pored spremanja na rod (što dosta opterećuje mladu biljku) biljka i ukorenjava i razvija svoje organe.

Proizvodnja jagoda može da pruži zaista puno. Ukoliko vas zanima kako da ostavrite uspeh u proizvodnji pročitajte više na ovom linku.

Svakako na vama je da odlučite, a u koliko imate neka pitanja ili nedomice, slobodno nam se javite. Tu smo da detaljno u skladu sa vašim planovima i ciljevima razradimo adekvatnu strategiju. Srdačan pozdrav!