fbpx

Pozdrav svim čitaocima! Nakon pauze sa pisanjem tekstova, nastavljamo sa novim, kao što ste pročitali, govoriću o pitanju koje postavlja svako ko kreće ili se bavi ovim proizvodnjom, kako ostvariti planiranu zaradu. Ovo pitanje shvatam i kao lično, jer najveći deo prihoda ostvarujem kroz proizvodnju jagoda, a kraj godine je pravo vreme za analize i sumiranje rezultata. Proizvodnja jagoda, kao i sve proizvodnje susreće se sa brojnim izazovima od kojih zavisi zarada. A više o tome biće u nastavku teksta…

Ono što je interesantno kod same proizvodnje jagoda, je to što medju gotovo svim voćarskim kulturama najbrze stiže na rod. Kroz letnju sadnju zasad se podiže najčešće u avgustu a prvi prinosi stižu već u aprilu ili maju, zavisno od toga da li se gaji u zatvorenom prostoru (plastenicima/staklenicima) ili na otvorenom polju. Ako govorimo o najčešćim vrstama gajenja, postoje naravno i van-sezonsko gajenje u hidroponu kao i stalnoradjajuće sorte… Više o samim sistemima gajenje možete pročitati ovde. Sama činenjenica da jagoda ostvaruje prihod od same investicije već nakon 8-9 meseci, jedan je od glavnih motiva za investiranje u ovu proizvodnju. Neki proizvođači, npr. u zapadnoj Srbiji eksploatišu zasad samo jednu sezonu. To govori u prilog tome da se celokupna investicija isplaćuje u prvoj godini berbe i ostvaruje određeni zadovoljavajući profit, pa se proizvođači opredeljuju za nov ciklus ulaganja a stari zasad uništavaju. Po mom iskustvu i ličnom mišljenju, smatram da takav način nije najoptimalniji što se tiče maksimalne iskorišćenosti investicije, već da se zasad bere na najmanje dve sezone (dosta zavisi od izbora sorti). Moramo biti i svesni da je svaki region tržište za sebe, kao i da ima posebnu mikro-klimu i zemljište i da te karakteristike određuju same rezultate. U određenim regionima su se bolje pokazale određene sorte, samim tim i kupci preferiraju njih, a one sa svojim ograničenjima i prednostima takođe utiču na dužinu eksploatisanja tj branja i period koji se jedan zasad neguje na parceli.

Planiranje, postavka strategije i definisanje ciljeva je od izuzetne važnosti

Prilikom planiranja proizvodnje ne sme da se sve svodi na to šta je samo najneophodnije da bi se proizvodnja ostvarila, pa te iste inpute da obezbedimo a osnovni motiv bude taj što svi govore o profitu koji se ostvaruje. Već se treba osmisliti strategija počevši od kvaliteta zemlje, vode, položaja parcele, nadmorske visine, količine raspoložive vode, zatim radne snage, sorte koja se dobro pokazala u kraju gde se planira gajenje, naravno uzimajući u obzir i to gde planiramo jagodu da plasiramo. Nakon inputa koji su neophodni za svaki oblik proizvodnje, sam plasman je glavna odrednica prilikom odabira sorti. Postoji više načina kako se može ostvariti dobra zarada u proizvodnji. Najveći profit uvek se pronalazi ako se vodimo u proizvodnji na dva načina: prvi je, da se uloži oniliko koliko je potrebno da jagoda stigne najjranije na tržištu samim tim ostvarimo ekstra profit kroz plasman kada je jagoda najskuplja a ubira se velika količina, tj visoko ulaganje i maksimalna posvećenost, i na drugi način a to je velika količina tj kvantitet sa najnižim troškovima samim tim prihvatamo cenu shodnu kvalitetu. U oba principa pa čak i da se nadjemo negde izmedju ostvaruje se dobra zarada, ali ozbiljniji novac po jedinici površine pripada domaćinu ako je zasad podignut sa dobrom strategijom i optimizovanom proizvodnjom. Mi se bavimo saradnjom sa novim proizvođačima, i nakon razgovora i uvida u njihove raspoložive resurse pomažemo sa postavkom adekvatne strategije. U skladu sa time, u mogućnosti smo da jagodu zajedno plasiramo i kao vrhunski premium proizvod ka stranim tržištima, ali i jagodu iz hiperprodukcije domaćim kupcima i preradjivačima.

Različite prodajne strategije odredjuju dosta toga. Način gajenja, samo podizanje zasada, izbor sortimenta, zaštita i ishrana. Potrebna Vam je pomoć? Možete zakazati besplatne konsultacije! 0655386482

Proizvodnja u kojoj je maksimalni pronos i do 50.000kg jagoda po sezoni, u sistemu gajenja na zemlji (50.000 biljaka/ha) gde se zasad u saradnji sa nama, koji mi podižemo za 12-15.000e po hektaru, u zavisnosti od kompleksnosti samog projekta (po sistemu ključ u ruke), nije teško zaključiti da i ako se ostvari više nego duplo slabiji prinos, jasno se vidi o kakvom je potencijalu reč. Visok prinos je relativno lako ostvariti u koliko se odabere vrhunsko razvijen sadni materijal, sadi se u zemljištu koje je dobre fizičke i hemijske strukture, navodnjava vodom koja je dobrog kvateta, po pitanju količine soli i pH vrednosti, odabirom prinosnih sorti. Nagalasio bih takodje da su se prinosne sorte koje imaju najveći rodni potencijal pokazale loše u smislu samog kvaliteta ploda. Pa takvi plodovi nisu za plasman ka stranim tržištima i za prvu klasu proizvoda i pakovanja. Ali čak i sa niže ostvarenom cenom ide se ka strategiji hiperprodukcije, veće efikasnosti radne snage i samim tim uštedama koje se ostvaruju u odnosu na branje i pakovanje premijum proizvoda. Kao što sam već naveo samo u dva totalno različita načina gajenja moguće je ostvariti najveće profite.

Zaključak

Prilikom planiranja sopstvenih zasada mnogi već razmišjaju iskljucivo o zaradi, ostvarivanje zarade nije tako jednostavno, pogotovo ne kod kulture kao što je jagoda, a ni kod jedne proizvodnje koja se loše postavlja. Jagoda sa izuzetno brzom vegetacijom nosi svoje prednosti ali i mane, jer se svaka greška skupo plaća. To je ujedno i razlog zašto mnogi ne ostvare planirane zarade i prinose, jer se proizvodnji prilazi iz pogrešnog ugla, a i lošoj sklonosti našeg naroda generalno da ne želimo da pitamo za pomoć dok se ne stvore problemi koje tada nemoguće rešiti. Mi Vam stojimo na raspologanju, naš cilj je ujedinjenje proizvodjača koji znaju šta žele, i kroz zajedničku saradnju proizvesti robu uniformnog kvaliteta u potrebnoj količini da se kupcima isporuči potrebna količina. Kada raspolažemo većom količinom robe da se npr. oskrpi jedan lanac supermarketa kod nas ili u inostranstvu, ili napuni sleper svakog dana u sezoni, onda kao takvi možemo itekakako dobro zaraditi i svojoj porodici obezbediti pristojan život. Na ovom linku možete pročitati više o realno ostvarenim rezultatima iz proizvodnje gde su navedeni svi troškovi kao i ostvaren prinos i plasman robe.