fbpx

Postovani čitaoci, nakon brojnih pozitivnih komentara o najčitanijem tesktu na našem blogu o gajenju jagoda na otvorenom polju, i svim troškovima i ostvarenom rezulatu, rešio sam nakon prikupljenih najsvežijih informacija, napišem sličan informativani tekst i za gajenje jagode u plasteniku. U tekstu predstaviću vam celokupnu investiciju, od obrade zemlje, podizanja zasada, podizanje plastenika, odrzavanja zasada berbe, pa do ostvarene cene od berbe do berbe, ubrane kolicine po berbama i sve parametre na osnovu koji mozete sagledati ovu proizvodnju iz aspolutno svih nastalih troskova i prihoda u proizvodnji u Srbiji.

Prva godina investiranja – podizanje zasada i plastenika

Obrada zemljišta

Obradu zemljišta sprovedena je u sopstvenoj reziji (čišćenje njive od korova, oranje, tanjiranje, 2x freziranje). Popravku zemlje nakon uradjene analize, izvršeno je dodavanje peletiranog stajnjaka prilikom pravljenja bankova direkto u redove 950kg peletiranog stajnjaka, 300 kg kalcijuma vezanog za zeolit, i yara complex).

Podizanje zasada jagoda

Ceo proces počinje planiranjem proizvodnje i formiranjem strategije zasada. U ovom slučaju zasad se planira za gajenje jagode u plasteniku (veća gustina postavke redova/bankova radi maksimalnog iskorišćenja plastenika), zatim planiranje adekvatnog sortimenta, kao i nega u kontrolisanim uslovima zelenih kontejnerskih živića, za ostvarivanje maksimalne uspešnosti prilikom sadnje 99% prijema, a i najbržeg rasta i pripreme roda za sledeću godinu.

Što se tiče sortimenta uradili smo diverzifikaciju (smanjenje rizika) prilikom odabira pa se odlučili za 4 sorte: Brila u najvećem obimu 50%, apriku i dzoli sa 20% i alba sa 10%. Cilj proizvodnje je dobijanje kvalitetne rane jagode, sa velikom dužinom trajanja svežine ploda nakon branja (shelf life) zbog planiranog plasmana u domaćim marketima, kao i visokim prinosom od iznad 0,5 kg po živiću u početnom cilju u prvoj godini i 0,6kg u drugoj.

Proces realizacije nakon postavljenog cilja je krenuo sa instaliranjem pumpe, fertigacionog sistema (za vršenje preciznog prihranjivanja), izvlačenje dovodnog creva za navodnjavanje do oboda parcele gde će biti nov zasad i objekti. Nakon toga krajem jula meseca počelo je podizanje redova tj formiranje bankova mašinom. Tokom formiranja bankova u isto vreme je dodavano ispred bankerice spremljeno djubrivo i peletiran stajnjak.

Masina u isto vreme i postavlja trake za navodnjavanje kap po kap i preko toga polaže malč foliju, odluči smo se za jednored, gustine sadnje 5 sadnica po dužnom metru. Izvršena je postavka bankova u maksimalnoj gustini koja je bila moguća 52 reda u 60 m (na ravnom i pravougaonom terenu ili kvadratnom moguće je postaviti 1 red u 1 m) ovde zbog samog oblika njive nije moguće ostvariti veću gustinu. Nakon podignutih bankova, i čepiranja sistema kap po kap, kao i zatvaranja krajeva redova, krenuli smo u ostavku glavnog magistralnog creva od 2 cola, sa ventilima i spojili laterale tj trake za navodnjavanje. Tu se završa prva faza podizanja.

video u kome prikazujemo našu uslugu podizanja zasada

Sprovodjenje druge faze podizanja zasada- navodnjavanje i sadnja

Nakon prve faze, krece se sa pustanjem vode u zasadu, i proverom ispravnosti samog sistema. Cilj je bio natopiti celokupnu površinu banka, ne samo površinski već i dubinski, kako bi dobili željenu i potrebnu vlagu. Navodnjavanje je izvrseno do 14h do dana sadnje. Sledećeg dana počela je sadnja kontejnerskih sadnica sa 8 ljudi, posadjeno je oko 13.000 sadnica, sledećeg dana je završena sadnja. Tu se ujedno i završava ovaj prvi deo projekta podizanja zasada. Sve poslove možemo uraditi i zainteresovanim klijentima bilo gde u Srbiji, i time vam zasad postaviti na zdraom osnovu i bez grešaka koje svako neiskustvo nosi, po ceni istoj ili čak manjoj nego kada bi sve sproveli u sopstvenoj režiji. Pogledajte Naše usluge.

Tabela ulaganja za 2021. za 6.000m2 (60 ari) plastenika i zasada

tabela broj 1.

Sada je vreme da vam prikažem tabelu ulaganja iako sam do sada opisao samo početno ulaganje. U tabeli su navedeni i troškovi koji su nastali u toj godini – oko održavanja ali i plastenike koji su izradjeni. Ova godina nosi najveću investiciju zbog pulaganja oko zasada i plastenika, imajte u vidu da je ovde reč o 60 ari plastenika i nov zasad, a naravno za manju proizvodnju ili veću ulaganje ide proporcijalno manje-više sa uticajem i određenih fiksnih troškova.

Jesenje održavanje

Jesenje održavanje zasada odnosi se na plevljenje trave oko biljke, prskanje medjurednog prostora radi stopiranja rasta trave i krova, prihranjivanje i zaštita biljaka, navodnjavanje itd. Prijem biljaka je bio sledeći od 24.100 komada posadjenih nije se primilo oko 200 sadnica (ispod 1%).

Podizanje plastenika

Odabran je veroneze tip plastenika, sa mogućnošću za bočno provetravanje, ceo zasad je “pod jednim krovom”. Ovaj tip plastenika ima odredjene prednosti a to je maksimalna mogućnosti na jednostavan način da se iskontroliše temperatura pogotovo u topim danima, i time jagodi omogući najadekvatniju vlaćnost i temperaturu bez visokih vrednosti. Ulaganje je bilo za 60 ari, sa kompletnom postavkom, folijom, 5,6 miliona dinara za 6000m2. Na ovoj iznos ostvarili smo i subvenciju od 1,1 mil.

Plastenik se amortizuje sa stopom od 10% sto prilikom formiranja kalkulacija treba uzeti u obzir. Šta to konktento znači? Ulaganje u gajenje jagoda ima svoj tok, a učešće plastenika u troškovima učestvuje sa stopom od 10% na godišnjem nivou, jer planirano da se minimum narednih 10 godina koriste plastenike, a naravno moguće je i mnogo više. U našem slučaju to je 450.000 dinara godišnje pošto smo ostvarili određeni povraćaj. Nama je svakako cilj da vidimo na osnovu ostvarenog rezultata kada će doći trenutak povraćaja celokupne investicije i gde je prelomna tačka tj kada će ona nastupiti.

Ovde završavamo prvu godinu ovog ciklusa ulaganja i podizanja proizvodnje, u daljem tekstu obradjujemo prvu rodnu godinu.

Prva rodna godina za gajenje jagode u plasteniku i ostvaren prinos -2022.

Ulaganje u 2022 godini

Ulaganje u prvoj rodnoj godini odnosi se na prolećno uklanjanje starog lista, navodnjavanje, nabavka adekvatnih vodotopivih djuriva, biostimulatora, mikrobioloških djubriva, pesticida, njihovom primenom u adekvatnom trenutku. Zatim plevljenje, trave oko biljke, održavanje medjurednog prostora. Otvaranje glavnih vrata tj ulaza u plastenik i bokova po potrebi radimkontrole temperature i provetravanja itd…

Berba

Dolazimo do trenutka ubiranja prvog prihoda i prvog roda. Cilj je dobiti ranu jagodu i obrati što je veći rod moguč do kretanja sazrevanja jagoda napolju, kada kreće i opadanje cene na tržištu zbog povećanja količina. U zavisnosti od vremenskih uslova u toku vegetacije ali i znanja oko ishrane pre svega, zatim angažovanosti oko luftiranja ali i pokrivanja biljaka zavisi ranostasnost. Zbog povoljnih uslova za gajenje jagode u plasteniku u toj godini, obrano je 80 % roda jagoda do trenutka kretanja branja zasada pod vedrim nebom. Ovih 20% obrano je u sledeće 3 berbe sa opadanjem količine tj privodjem kraju, što je idealno jer cena od oko 300 dinara na veliko ne pada tako rapidnom brzinom na početku branja jagoda napolju, već se to desi izmedju 2 i 3 berbe spoljne jagode, a tu je već bilo gotovo kod nas sa berbom.

Ostvaren rezultat

U prvoj godini ostvaren je dobar rezultat i premašen postavljeni osnovni cilj od 0,5kg po biljci, ubrano i plasirano je 0,62kg, ukupno na 24.000 biljaka 14.969 kg. Jagoda je brana i pakovana do polovine berbe u 250g činijama a kasnije u 500g, radjena u skladu sa Global Gap standardima, tržište marketa u Srbiji. Najveći rod ostvarila je sorta Brila, ali sve ostale sorte su dale više od 500g po sadnici, sa svojim karkteristikama i razlikama. Moj stav je da treba imati više sorti, radi ublažavanja rizika, jer se neke sorte u odredjenim godinama pokazu bolji rezultat neke malo losiji od ocekivanog tako da se na kraju ostvari bolji rezultat nego rizikovati sa jednom.

Plastenicka proizvodnja je pokazala da je jedna od najprofitabilnijih proizvodnji u poljoprivredi sa stabilnim prinosom, niskim rizicima, dobrim tržištem i potencijlom, kao i velikom potražnjom na domaćem i stranim tržištima u toj ranoj proizvodnji. Vreme sazrevanja jagoda na našem području je izmedju 15 i 25 aprila, i u tom periodu mediterenaske zemlje završavaju berbu a severne nisu tako blizu berbi, pa je na globalnom tržištu jagoda u potražnji a i na domaćem tržištu jer se uvoz bliži kraju.

Prikaz tabele ostvarenog rezultata

Tabela broj 2. Prikaz berbe, kolicine, kao i ostvarenog prihoda

Objasnjenje tabele. U kolonama je prikazana cena po berbama, obrana količina kao i ukupan iznos u toj berbi. Na dnu tabele izračunali smo koja ostvarena prosečna cena jagoda na veliko, kao i koja je najučestalija plaćena cena za najveću količinu robe što je jako važan parametar a to je 300 dinara. U ovom slučaju nije kao kod nas u zemlji kada se računa prosečna plata, pa neko ima 350e a neko 3500 pa je prosek visok. 🙂

Ostvaren finansijski rezultat nakon prve godine branja

TABELA u kojoj su prikazana startna ukupna investicija u plastenike, zasad odrzavanje, berbu… kao i bruto i neto finansijski rezultat

Prva stavka u tabeli odnosi se na ukupno ulaganje u prvoj godini kada je zasad podignut kao i plastenici. Takodje obuhvata jesenje odrzavanje zasada nakon sadnje a i pripremu zemljista, tj svaki trosak koji je nastao u toj početnoj godini.

Druga stavka odnosi se na troškove koji su nastali u proleće u prvoj godini roda, odmah nakon investicione godine. Svi troskovi su navedeni taksativno u tabeli broj 1. a odnose se na odrzavanje, zastitu djubrivo…

Treca stavka je ostvaren bruto prihod, kada celokupno nastalo ulaganje, tj investiciju i tekuće troškove oduzmemo ukupni ostvareni prihod u prvoj godini roda.

Dolazimo do poslednje stavke a to je neto finanskijski rezultat u prvoj godini. Troskovi i investicija u prvoj godini kao i nastali troskovi i trosak berbe u drugoj godini tj prvoj godini roda, kada oduzmemo ostvareni prihod dolazimo do neto finansijskog rezltata, u prvoj rodnoj godini. Ovaj rezultat je odlican jer nakon samo prve godine berbe ukupna investicija je povraćena u iznosu od 60%. A to se odnosi na sve što je uloženo. Već nakon 8 meseci od početnog ulaganja ostvaren je ovaj impresivni rezultat. Rezultat bi svakako izgledao drugaciji da smo ga prikazali sa troskovima plastenika 10% od ukupnog ulaganja kako i jeste pa bi taj iznos umesto 5,5milina iznosio 4 miliona manje, pa je bruto prihod u tom slucaju već u prvoj godini 1.250.000 dinara čiste zarade. I to sa potpunim povracajem ulaganja celokupnog i 10% od ulaganja u plastenik, i njega cemo svake godine amortizovati sa novih 10%.

Kada će se isplatiti celokupno ulaganje?

Berba tek berba tek predstoji ali pokusacemo da napravimo predpostavku na osnovu ocekivanog rezultata i podataka koje imamo i dodjemo do tog podatka.

Kao sto sam rekao cilj je da celu investiciju isplatimo što pre i vidimo kada će se to desiti. U prvoj godini uspelo je da se povrati 60% celokupnog startnog ulaganja u ovom slucaju.

U daljem tekstu prikazacu vam gde je ta tacka pokrica, uz predpostavku roda, jer on tek predstoji u 2023oj godini. Uzecemo u obzir inflaciju od 15% i to da cemo ostvariti barem isti rezultat kao u prvoj godini, a realno je za ocekivati veći prinos.

Tabela 4. očekivani rezultat u 2023.

Završni komentar.

Poslednju tabelu ne bih preterano komentarisao, videćemo šta će se desiti pa ću ovaj tekst osvežiti realni informacijama kada se one i dogode. Ali interesatno je to da pod ovim uslovima već nakon dve godine branja tj jednog ciklusa jagoda ostvaren je pozitivan rezultat sa ukupno ubranih 1,25kg jagoda po biljci, sa 80% obranog roda do berbe spoljne jagode. Plastenik je isplacen u potpunosti a njegova cena je bila oko 8e po m2, ostaje jos 80% od amortizacije, a u buducnosti ostajece cist prihod osim sto nas ceka podizanje novog zasada ali tu je investicija znacajno manja, a prihod mozemo da naslutimo iz svega vidjenog do sada.

Nadam se da tekst nije previse opciran i komplikovan. Javite nam vase utiske i ako treba neko dodatno pojasnjenje tu smo na raspolaganju. Kao i za sve informacije oko eventualne saradnje za koju ste mozda zainteresovani. U mogucnosti smo da ovo znanje i praksu prenesemo i na vase gazdinstvo. Kontakt telefon za sve informacije 065-53/86/482 kontakt strana

Srdacan pozdrav

Grow Berries